4,8K
Zdrowe, smaczne oraz lekkie klopsy w sosie musztardowo-miodowym. Dobrze komponują się z ziemniakami i surówka z kiszonek kapusty lub buraczkami. Można przygotować również większa porcję na raz – sprawdzi się jako obiad na dwa dni.

SKŁADNIKI
- 400 g zmielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- Sos:
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- 150 ml wody
- Przyprawy:
- sól, pieprz, słodka papryka, koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą oraz przyprawy a następnie dobrze wymieszaj
- Z mięsa uformuj małe klopsiki. Obsmaż je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju
- Gdy pulpety będą podsmażonej dodaj do nich wymieszaną w osobnej misce wodę, miód i musztardę. Całość gotuj na patelni jeszcze przez około 10 -15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.