Duszone udka z kurczaka z warzywami podbiły moje podniebienie ! Świetna alternatywa dla tradycyjnie pieczonych udek, w sam raz na niedzielny rodzinny obiad.
Udka z kurczaka umyj, podziel na części, osusz ręcznikiem papierowym a następnie natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Odłóż je do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie masz tyle czasu, niech postoją w lodówce w trakcie gdy będziesz przygotowywać warzywa.
Papryki umyj i pokrój w paski, cebulkę w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
W rondlu lub głębokiej patelni obsmaż udka z każdej ze stron. Mięso odłóż na talerzyk, na patelnię wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Następnie dodaj papryki, chwilę je smaż i dodaj mięso. Duś całość około 10 minut. W kolejnym etapie dodaj pomidory, 2 łyżki masła i dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie ( ok. 30 - 40 minut).