Tortille pszenne lub wieloziarniste - 1 paczka (5 sztuk)
Czerwona fasola - 1 puszka
papryka czerwona - 1 cała
cebula biała - 1 cała
ser żółty - 200 g
koncentrat pomidorowy - 1 mały
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, czosnek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij go na talerz aby ostygnął.
Fileta z kurczaka pokrój w drobną kostkę i przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem i oregano. Dodaj 2 łyżki oleju i odstaw na 5-10 minut
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij warzywa na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaj przygotowanego wcześniej fileta. Smaż wszystko razem przez około 5-6 minut. Gdy kurczak się zarumieni dodaj odcedzoną wcześniej fasolę i ugotowany ryż. Zalej całość 150 ml wody, do której dodasz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dopraw jeszcze solą, ostrą i słodką papryką oraz oregano. Duś kolejne 5 minut.
Przygotowany farsz nałóż na tortille i posyp serem. Zawiń tortille w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Smaruję tortille delikatnie od góry koncentratem pomidorowym. Jeżeli lubisz większą ilość sosu można również polać je większą ilością pomidorów z puszki (które wcześniej przesmażysz i doprawisz).
Zapiekaj całość przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.